суботу, 2 травня 2015 р.

Виступи з досвіду роботи. Маріуполь

Шановні колеги, учасники  та гості конференції!
Рада привітати Вас з відкриттям обласної учнівської конференції «Друга світова війна: людський вимір та уроки історії», з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни».
По всій країні пройдуть у 2015 році заходи присвячені відзначенню цієї річниці. Вони спрямовані на гідне  вшанування подвигу Українського народу, його значного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.
Прошу всіх присутніх вшанувати пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни хвилиною мовчання.
Понад два десятки років після відновлення незалежності України дата 9 травня святкувалась як «День Перемоги» за  радянськими зразками. Україна обрала європейський шлях розвитку, що передбачає і прийняття європейських моральних і культурних цінностей, у тому числі у вшануванні пам’яті про жертв воєн і конфліктів. Європейський підхід – це передусім вшанування пам’яті усіх жертв війни для недопущення подібних трагедій у майбутньому.
22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення . У зв’язку з цим було визначено, що державам-членам ООН, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, щороку відзначати один або два дні (8 і 9 травня) як данину пам’яті всіх жертв Другої світової війни. Тому Указом Президента України Петра Порошенка в Україні встановлюється День пам’яті та примирення, який повинен відзначатися щороку 8 травня.
Заходи, присвячені Дню пам’яті та примирення, у 2015 році в загальноосвітніх навчальних закладах проходитимуть під гаслом “1939–1945. Пам’ятаємо! Перемагаємо!”.  Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн українського червоного маку розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Гасло: «Пам'ятаємо. Перемагаємо» це своєрідне нагадування молодому поколінню та ствердження: « Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими».
Сьогодні ми зробимо маленький крок до формування активної громадянської позиції через залучення Вас, учнівської молоді до пошуково-дослідницької діяльності, розширення напрямів історико-краєзнавчих досліджень. Сподіваюсь, що цей захід сприятиме  шанобливому ставленню і поваги у молодіжному середовищі  до представників воєнного покоління, які винесли на своїх плечах тягар випробувань найкривавішої війни в історії людства - Другої світової війни.

Методист міського науково-методичного центру
 управління освіти Маріупольської міської ради

Кулешова С. В.

Немає коментарів:

Дописати коментар