суботу, 2 травня 2015 р.

Виступи з досвіду роботи. Красноармійськ

Гайворонський Петро Євгенович,
Учитель історії та права
Красноармійського НВК
ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА ТА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧА НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКА Й ПОШУКОВА РОБОТА УЧНІВ
Сімдесят років минуло від переможного закінчення Другої Світової війни. Шість років тривала найзапекліша війна, яку протягом своєї історії знало людство. Україна була в епіцентрі кривавих подій війни довгих шість років. Війна для українського народу розпочалася 1 вересня 1939 року, коли Німеччина напала на Польщу і тривала 6 років. Українські солдати в складі польської армії боронили Варшаву і Гданськ, чинили опір на Вестерплятте. А 17 вересня 1939 року згідно Українські солдати і складі Червоної армії беруть участь у поході на Західну Україну та Західну Білорусь.
22 червня 1941 року рано вранці Німеччина за підтримки своїх союзників — Італії, Угорщини, Румунії, та Словаччини — раптової без попередження напала на СРСР. Почалася Німецько-радянська війна, яку у радянській та сучасній російській історіографії називають Великою Вітчизняною Війною. Україна опиняється в самому центрі кривавих подій.
В прикордонних боях 1941 року Червона армія, не дивлячись на героїчний спротив, отримала нищівну поразку й протягом двох трьох тижнів була відкинута до кордонів 1939 року.
У новому наступі на центральній ділянці радянсько-німецького фронту, розпочатому 10 липня, група армій «Центр» вже 16 липня захопила Смоленськ та оточила основні сили відновленого радянського Західного фронту. На хвилі цього успіху, а також враховуючи необхідність підтримати наступ на Ленінград і Київ, 19 липня Гітлер, незважаючи на заперечення армійського командування, наказує перенести спрямування головного удару з московського напрямку на південний (Київ, Донбас) і північний (Ленінград)[36]. Відповідно до цього рішення танкові групи, що наступали на Москву, виведено зі складу групи «Центр» і спрямовано на південь (2-а танкова група) і на північ (3-я танкова група). Наступ на Москву мали продовжити піхотні дивізії групи армій «Центр», але бої в районі Смоленська тривали, і 30 липня група армій «Центр» отримала наказ перейти до оборони. Таким чином, наступ на Москву було відкладено, який відновився лише восени 1941 року. 
Протягом літа-осені більша частина України була окупована німецько-фашистськими військами. На територіях зайнятих ворогом розпочалася звитяжна партизанська війна. Десятки тисяч українців брали участь у радянських партизанських загонах та УПА. Партизанські загони Ковпака, Вершигори та Сабурова перетворилися в потужні армії опору окупантам, добре озброєні, дисципліновані, часом з артилерією й навіть танками вони брали участь у визволення цілих районів України, а частина цих армій проводила глибокі рейди в тилу ворога.
Але до перемоги шлях був тривалим і жертовним. Влітку 1942 року територія України була окупована цілком. У 1942-1943 роках відбулося дві вирішальні битви, Сталінградська і Курська, які ознаменували початок корінного перелому в ході Другої світової війни. Розпочалося визволення України. Восени 1943 року були визволені Донбас, Слобожанщина й уся Лівобережна Україна, а жовтні-листопаді 1943 року відбулася битва за Дніпро, яка знаменувала завершення корінного перелому і початок звільнення Правобережної України. 27 жовтня 1944 року від загарбників була звільнена уся територія Україна.
Новий етап війни полягав у визволенні від окупантів країн Центральної Європи, окупованих нацистами у 1939-1941 р.р. В ході визвольного походу радянської армії були звільнені Польща, Чехо-Словаччина, Югославія, Австрія, частково Норвегія, знищені тоталітарні режими  й визволені території Румунії, Угорщини, Болгарії, а на завершальному етапі був звільнений від нацизму німецький народ.
Дорогою ціною далася народам світу, у тому числі українському, перемога над нацизмом. Війна принесла людству багатомільйонні жертви, у війні загинув кожен четвертий мешканець Білорусі, кожен п’ятий поляк, кожен сьомий українець. У війні загинули 60 мільйонів осіб, 90 мільйонів стали інвалідами. Колосальними були матеріальні збитки. Лише військові збитки обчислюються 4 трильйонами доларів.
Колосальними були військові втрати України німці спалили разом з мешканцями 250 сіл, у 230 таборах і гетто від рук нацистів загинули 5,5 мільйонів чоловік, ще 2,5 мільйони загинули на фронтах війни. З 2,8 млн осіб, яких гітлерівці вивезли до Німеччини з СРСР для роботи на промислових підприємствах і в сільському господарстві, близько 2,4 млн були з України. Втрати українського народу у війні становили 40-44 % від загальних втрат СРСР.
Не слід забувати, що саме під час другої світової війни відбулися перші атомні бомбардування населених пунктів – японських міст Хіросіма та Нагасакі. А невдовзі світ опинився на порозі ядерної війни, яка залишається до нашого часу.
Під час міжнародного судового процесу в Нюрнберзі фашистську та нацистську ідеології визнано злочинними й заборонено. У багатьох західних країнах зросла підтримка комуністичних партій через їхню активну участь у боротьбі під час війни та повоєнну економічну кризу.
Головним уроком Другої світової війни повинно було стати не допустити нових воєн. Для цього була створена Організація Об’єднаних націй з більш широкими повноваженнями, ніж Ліга Націй. Однак, як і її попередниця, ООН не змогла запобігти нових воєн та збройних конфліктів, зокрема, сучасного конфлікту на Сході України.
Мешканці Донеччини брали активну участь у всіх згаданих вище подіях. Лише з міста Красноармійська та Красноармійського району у бойових діях брали участь близько 15 тисяч осіб. Серед них були солдати і офіцери, які пройшли бойовий шлях від перших оборонних боїв до штурму Берліна. Перш за все слід назвати імена генерала, а в майбутньому Маршала Радянського Союзу К.С. Москаленка, Героя Радянського Союзу М.О.Олександрова, Героя Соціалістичної праці Ф.Т.Моргуна, генерал-майора М.А.Глобенка, полковника І.О. Іванова, капітана М.С. Мошенського та інш.
У Красноармійську завершився легендарний рейд Кантемирівської дивізії в ході Ворошиловградської наступальної операції «Стрибок» взимку 1943 року. В Красноармійському діяло декілька підпільно-диверсійних і партизанських груп. Частина підпільників дожили до наших днів. Подібна доля була у активних учасників Другої світової війни Селідового, Димитрова, Добропілля, Новогродівки та інших міст і сіл Донбасу. Мало ветеранів війни дожили до наших днів, ще менше з них при здоровї та добрій пам’яті. Але вони залишаються живими джерелами народної пам’яті про війну. А скільки зберігається фотографій того часу, листів,документів. Вони є в експозиціях і фондах краєзнавчих музеїв, в архівах, у сімейних альбомах. Це безцінні джерела історії, які слід вивчати, висвітлювати та оберігати юним дослідникам – спадкоємцям і нащадкам солдат Перемоги.

Література та джерела
1.     Фонди КЗ «Красноармійський історичний музей».
2.     Фонди Державного архіву Донецької області.
3.     Вовенко В. Все, что было не со мной, помню. – Донецк: «Донбасс». – 2009
4.     История Второй Мировой войны в 12-ти томах. Т.12. – М.: «Воениздат». – 1985.
5.     История городов и сел. Украинской ССР. Донецкая область. – К.: «АН УССР». – 1976
6.     Костюченко Ю. Подполье Красноармейска в годы Великой Отечественной войны // Любимый город. – Донецк: «Каштан». – 2013. – с.9-13
7.     Олейников М. Красноармейск. – Донецк: «Донбасс». – 1974.
8.     Стрюк В.Н. Слава и доблесть Донбасса. // Любимый город. – Донецк: «Каштан». – 2013. – с.38-55
9.     Рачок Л. Они освободили наш край // Любимый город. – Донецк: «Каштан». – 2013. – с.5-9


Немає коментарів:

Дописати коментар